Baza znanja

Upoznajte se sa načinom pripremanja, čuvanja i spremanja hrane u našim proizvodima. Za sva vaša pitanja i sugestije stojimo vam na raspolaganju.

Srdačno,

SZR "MILIĆ" Grnčarija Zlakusa

- Pre prve upotrebe u posudu oprati toplom vodom (bez deterženta), nakon toga posudu osušiti na suncu ili pored nekog drugog izvora toplote. Pre upotrebe posuda mora biti potpuno suva, bez vlage spolja ili unutar posude. Nakon toga unutrašnje porvšine posude zamastiti (mast, ulje, maslac, loj...). U tako zamašćenu posudu složiti hranu naliti 1 do 2 litra vode i postepeno zagrevati. Ako sprema na otvorenoj vatri ili na žaru posude ne sme biti u direktnom kontaktu sa izvorom toplote već istu odmaći oko 10 cm. Ako se hrana sprema u rerni šporeta neophodno je istu zagrevati istovremeno sa posudom. Kuvanje na ringli zahteva da ringla bude iste veličine ili veća od dna posude i maksimalna temperatura koja se koristi je od 30-40 % od maksimalne snage ringle. Nakon upotrebe posudu oprati vrućom vodom, poželjno je istu tretirati sodom bikarbonom kako bi se sprale sve masnoće, nakon toga posudu osušiti i tako suvu odložiti do sledećeg korišćenja.

- Nije preporučljivo posudu staviti direktno na otvoreni plamen plinskog šporeta, ali ostavlja se mogućnost da se između posude i plamena stavi metalna ploča, kako bi se temperatura ravnomerno rasporedila po celoj površini dna suda.

- Postojanost posude i njena svojstva se ne gube korišćenjem, odnosno kuvanjem, na staklokeramičkoj ploči, ali je preporučljivo šporet zaštititi od odštećenja i grebanja stavljanjem metalne ploče između grejne površine i dna suda.

- Za glazirane posude koriste se visoko kvalitetne glazure uvezene iz Španije koje se peku na temperaturi većoj od 1000 ° C, tako da sa sigurnošću možemo reći da prilikom spremanja hrane nema štetnih dejstava niti isparenja jer se ne može desiti nikakva hemijska reakcija niti promena strukture same glazure.

Glazirane posude se mogu koristiti samo u rernama šporeta gde će zagrevanje iste biti postepeno i istovremeno zagrevati sve površine suda, u njima se ne može kuvati na ringlama i staklokeramičkim pločama. Posudu koristiti kao i svaku drugu vatrostalnu posudu gde je neophodno voditi računa da se hladna posuda ne sme stavljati u zagrejanu rernu. Glaziranu posudu je moguće odmah koristiti i nije potrebna prethodna priprema za prvu upotrebu kao kod tradicionalne ne glazirane posude.